Gyakran ismételt kérdések

 1. Honnan származik az orchidea?
  Hazájuk Délkelet-Ázsia. Pontosabban Hátsó-India, elsősorban Mianmar, Thaiföld, Vietnam, Fülöp-szigetek.
 1. Hány fajta orchidea létezik?
  A fajok száma 45 körüli, viszont a Phalaenopsis amabilis hibrid fajták száma meghaladja a több ezret is.
 1. Mik a külső jellemzői?
  Epifita életmódúak, vagyis fán lakók. A természetben a lombkoronában helyezkednek el, a fák ágaira, törzseire kapaszkodva. Gyökereik vastagok, húsosak. Nem élősködők, tehát nem szívják el a fától a tápanyagokat. A nedvességet a gyakori esőzésekből és a magas páratartalomból nyerik. A kétoldalt álló leveleik vastagok, húsosak, lédúsak, raktározó szerepük van.
 1. Mit tegyünk, ha elvirágzott az orchidea?
  Ha elvirágzott a növény, nem érdemes egyből teljesen visszavágni a virágszárat. Ez később még elágazhat és hozhat újabb bimbókat. Maximum kétharmadáig (2-4 szemig) vágjuk vissza, onnan még hozhat elágazást.
 1. Milyen kaspó a legideálisabb?
  A gyökereik is asszimilálnak, ezért kell átlátszó kaspóban tartani őket.
 1. Mikor virágzik?
  Vegetatív növekedésük elsősorban a nyári félévben jellemző, de lehet folyamatos is. Virágzási időszakuk pont fordítottan, a legtöbb fajtának a téli időszakban van.
 1. Hogyan tartsuk (fény)?
  Az orchideák közül a Phalaenopsis-ok tarthatók talán a legkönnyebben az ember számára is kellemes, egyenletes hőmérsékletű helyen. Napfény: Félárnyékos helyet kívánnak, a tűző naptól védeni kell őket, ezt elhelyezésüknél vegyük figyelembe. Legideálisabb a keleti, nyugati ablak. Déli ablakban, közvetlen napfényben megég. Legjobb az ablakban átlátszó függöny mögött elhelyezni.
 1. Milyen hőmérséklet a legmegfelelőbb?
  18-25°C-os hőmérsékleten kell tartani. A szárhozáshoz igényli a hideghatást, 1-2 hétig érdemes 17°C-on tartani. Ha folyamatosan 24°C-on van a szobában a növény, előfordulhat, hogy csak leveleket hoz, nem megy át generatív fázisba. Ilyenkor hideghatásnak kell kitenni. Vigyázni kell télen az ablakok közelében, nehogy huzatot kapjon a növény: virág és bimbóhullást okozhat. 15°C alatt maradandóan károsodhat a növény, súlyos esetben pusztuláshoz is vezethet.
 1. Milyen páratartalomra van szüksége?
  50-70%-os páratartalmat igényel. Nagyon jól alkalmazkodik a szobakörülményekhez. Viszont, ha túl alacsony (30-40%) bimbóhullást okozhat. Tipp: A cserép alá műanyag tálat kell helyezni, amelyre kavicsokat helyezünk, erre vizet engedünk, majd erre helyezzük rá az orchideát. Így a gyökerei nem érintkeznek a vízzel, de a mikroklímát pozitívan befolyásolja.
 1. Milyen gyakran öntözzük?
  Az öntözővíz minőségére a Phalaenposisok is kényesek. Kemény csapvíz szóba se kerülhet, a legjobb a tiszta esővíz. Nyáron minimum hetente 2x kell őket locsolni, de kánikula időszakban ennél gyakrabban is szükséges lehet. Télen 10 naponta ajánlott az öntözés. Ha az ablakban tartjuk a növényünket, melyhez közel helyezkedik el a radiátor, télen könnyebben kiszáradhat, így indokolt lehet a gyakoribb öntözés is.
 1. Hogyan öntözzük?
  Áztatva kell öntözni, 20 percig elegendő áztatni a növényt, úgy, hogy a cserép teteje már ne érjen bele a vízbe. Így elkerülhető a tőrothadás, melyre nagyon érzékeny a Phalaenopsis. Jelzésként a levelek feszességét, és a gyökerek színét kell figyelni. Ha ráncos a levél, vagy szürke a gyökérzet, öntözést igényel.
 1. Hogyan öntözzük a beültetéseket?
  7-10 naponta öntözzük. Alsó (kavicsos) rétegig öntözzük, úgy, hogy a gyökerét már ne érje víz.
 1. Milyen gyakran szükséges a tápoldatozás?
  Nyáron minden harmadik öntözésnél ajánlatos a gyári előírás felére hígított tápoldattal locsolni a növényeket. A túltápozásra a növények érzékenyek, és a gyökérzónában feldúsult tápsó a gyökerek pusztulását okozhatja. Tipp: Havonta 1x nagy mennyiségű öntözővízzel érdemes átmosatni az ültető közeget, hogy a felgyűlt tápsók kimosódjanak.
 1. Milyen közegre van szüksége?
  Fenyőkéregben van a pillangóorchidea, nem földben! Abban megfulladna, mivel asszimilálnak. Otthon is lehet keverni ilyen földkeveréket: 60% fenyőkéreg, 10% szén, 10% perlit golyó/tőzeg, és a cserép aljára 20% kavics. A kavics a cserép alján megakadályozza, hogy a növény folyamatosan vízben álljon.
 1. Mikor ültessük át az orchideát?
  Csak akkor, ha nagyon kinövi a cserepet, vagy ha egészségtelennek tűnnek a gyökerei. (barna színű)
 1. Mit kell tennünk, ha sárgul a levele?
  Ha csak az alsó levele sárga, a többi zöld, szép feszes, akkor nincs baja csak levelet vált. Tápelem hiány esetén: lilásodik, vagy színét veszti.
 1. Lehet-e nyáron a kertben tartani Phalaenopsisokat?
  Erre vonatkozóan megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint egész évben a szobában, üvegházban van a helye. Vannak, akik szerint a friss levegő, a meleg nappalok, és hűvös éjszakák, a nyári záporok kedveznek a növénynek. Véleményem szerint egész nyugodtan kihelyezhetjük őket a szabadba. Május végén, amikor az éjszakák már nem hűvösebbek 14-16°C-nál, ki lehet vinni őket egy fa alá, akár fellógatni. A fa árnyéka kellő árnyékot adhat napközben, ügyeljünk, hogy közvetlen napfény csak reggel vagy késő délután érheti.Természetesen azok a kertek, amelyek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, túl naposak, túl szelesek, szárazok, forrók, valóban nem ideálisak az orchideák számára.
 1. Miben különbözik a mini orchidea a normálméretű (12cm-es) Phalaenopsistól?
  Ugyanarról a hibridről beszélünk, csak ki lett nemesítve 6cm-es változatban. Ugyan úgy gondozzuk, mint a 12cm-es orchideát.A minik kókuszrostba vannak ültetve, ezért figyelni kell, hogy ne öntözzük túl, mert könnyen kirohadhat.
 1. Mivel tudom kiirtani a kártevőket?
  A leggyakoribb kártevő a tripsz, levéltetű és a gyapjas tetű. Amelyek mospilannal kiirthatóak. (bárhol beszerezhető)
 1. Mikor lehet orchideát vásárolni az üvegházban?
  Nyitvatartási időnkben, hétfőn és csütörtökön, 9- 16 óráig.
 1. Mit termesztünk?
  Egyelőre cégünk még csak Phalaenopsis hibridekkel foglalkozik.
 1. Van-e kék orchidea?
  Ideiglenesen elérhető az üvegházunkban. Mi nem termesztünk kék orchideát. Fontos tudni, hogy ezek fehér orchideák, amik be vannak festve kék festékkel.
 1. Lehet-e vásárolni?
  Igen, lehet vásárolni az üvegházunkban nyitvatartási időn belül.
 1. Szállítanak-e csomagban?
  Jelenleg még sajnos nem tudunk.
 1. Hol található az üvegház?
  7361, Kaposszekcső, Ipari park 032/20 hrsz.